mobil_topp

”Inne-SM i mitt hjärta”

När du lyfter diskussionsämnet ”Märkesår för svensk simning” - vid en bättre middagstillställning framåt juletid så skall du memorera följande noteringar:

1899 - då den första SM-tävlingen arrangerades. Den gången utomhus och på lång bana.
1953 då det första inomhus-SM:et simmades på 25 meters bana.
1912, 1977 och 1997 – är det tre år då stora internationella simmästerskap arrangerats i vårt land.
OS 1912, naturligtvis, EM i simning i Jönköping 1977 och så kortbane-VM i Göteborg 1997.
Där har du en handfull år att hänga upp din middagskonversation på.

När du nu sitter och håller SM-programmet för 2014 - i din hand och kanske blickar ut över Eriksdalsbadet ”vackra rum” – ett av de vackraste idrottsrum som skapats i vårt land - en skapelse från 1999 – skall du veta att det var 62 år sedan det första kortbane-SM simmades i vårt land.

1953 var året och simarenan den gången var Forsgrenska Badet vid Medborgarplatsen i Stockholm. ”Medis”  i simmarmun. Inte långt ifrån där SM simmas i år. Forsgrenska Badet byggdes 1939 och hade 14 år på nacken när det första kortbane-SM arrangerades 1953.
Forsgrenska Badet var ett av landets modernaste bad då - men skulle kort därefter konkurreras ut av nya anläggningar i andra delar av landet.

Årets SM-arena, Eriksdalsbadet har hållit tätpositionen som Rikssimstadion sedan tillblivelsen 1999. Eriksdalsbadet som en gång mest byggdes för att vara en showpoint inför Stockholms OS-ansökan inför 2004. På samma sätt fick staden Berlin en anläggning av exakt samma skäl. Ingen av städerna fick dock OS men Sverige och Stockholm liksom Berlinborna fick varsin superfin arena. En arena som i år står som värd för Svenska Mästerskapen i 25 meters bassäng.

Men om vi backar bandet till startåret för SM -1953 - skall vi minnas några av de simmarna som stod för granlåten den gången. Simning år 1953 hade börjat formas till vad man senare skulle kalla baby-idrott. Två 16-åringar tog för sig av tidningsrubrikerna allra mest. Det var Limhamns Simsällskaps Italien födda  –  tyska,  Monica Peters som vann 50m fritt och så var det Neptuns Bo Larsson som slog stjärnan Göran Larsson på 100m fjärilsim. Inomhus-SM det året gjorde Neptun till bästa klubb och Stockholms KK blev tvåor före Elfsborg från Borås.

Sedan begynnelsen 1953 har sedan kortbane-SM fått vara just kortbane-SM alla år utom två. 1988 och 1990 då man istället simmade mästerskapet på 50 meters bana p.g.a.det  internationella mästerskapet de åren skulle simmas i Australien och under våren. Skall man vara riktigt noga så är det 60:e gången som kortbane-SM simmas i år – i alla fall på kortbana.

1953, 54 och 55 var Stockholm värdstad för mästerskapen. Sedan blev det dags för de nya simhallarna i Malmö och Göteborg att ta över. Bägge med betydligt bättre åskådarutrymmen än Stockholmsanläggningen. Men 1958 och 1960 var inomhus-SM tillbaka i huvudstaden. Sedan tog det slut. SM blev en landsortsföreteelse. Badboomen på 60-70 talet gav möjlighet till massor med nya arrangörsställen och det tog hela 40 år innan tävlingarna hittade tillbaka till Stockholm – år 2000. Nja, man hade nuddat med grannkommunerna några gånger -  men för Stockholmsklubbarna räknas ju inte det, på riktigt. Badutvecklingen i storstan stod stilla under många år och det var först när greppet med en tänkt OS-arena på Eriksdal blev aktuell som SM ”hittade hem igen”. (En sanning som inte hela Sverige håller med om, kanske.)

Under resans gång – från 1953 och framåt har det varit många mycket minnesvärda SM-kvällar. Inne-SM hade kanske sin absoluta peak under 70-talet då medieintresset för tävlingarna var gigantiskt. Några gånger har det varit så tjock med folk i simhallarna att det närmat sig panik. Falun 1975 är ett sådant tillfälle. Andra SM har varit gigantiska genombrott för hela generationer. Några SM har varit synnerliga maktdemonstrationer för svensk simning. Vi minns tex Linköping 1981 som ett sådant. Det var året efter de breda framgångarna för svensk simning vid OS 1980 i Moskva.

Skrivaren av dessa rader har en lång obruten rad av deltagande på SM i simning. Denna rad bryts i år för första gången sedan 1966 men trösten är att man får skriva detta förord i SM-programmet istället och min uppdragsgivare i sammanhanget bad mig plocka ut mitt bästa SM-ögonblick från alla dessa år. Naturligtvis en helt omöjlig uppgift. MEN jag skulle vilja lyfta fram en simmares insats. En insats som kanske har fallit i glömska en aning idag.

Händelsen är ifrån 1977 och SM gick i Umeå. Norrköpingsimmaren sedermera tävlande för Kristianstad – distansdominanten Gary Andersson var simmaren. Han gjorde den gången ett formidabelt 1500m fritt som slutade i ett svenskt rekord.  Segertiden den gången var 15.11.97 – 37 sekunder bättre än hans segertid året innan. Garys simning var ett riktigt lyft och vi var många som gladdes åt denna insats i Umeås Simhall.  Jag minns loppet som något som många samlades runt och supporten var från alla håll riktade mot den tufft satsande simmaren i vattnet. Just när en hall fokuserar och stöttar en simmare – då är det njutbart att finnas med i simsammanhang.

 Gary blev bäst i Sverige men nådde inga skyhöga höjder som internationell simmare, tyvärr. Men den kvällen han gav oss i Umeå -77, minns jag med stor värme.

Hoppas också något sådant kan dyka upp på årets SM. En insats som många kan engageras av och glädjas åt oavsett klubbtillhörighet. För det är vi de tillfällena som simning är den bästa av sporter.


”Inne-SM i mitt hjärta” – är skriven av Bosse Hultén. Mångårig SM-speaker, utgivare av SIMMA.NU och redaktör för Svenska Simförbundets ”Mästerskapsida”. Bosse har varit simmare, tränare, ledare, funktionär på SM sedan 1966 och är född bara några hundra meter ifrån årets SM-arena. Det är det inte många som vet!