mobil_topp

Svensk simning störste -  ledare!

Vem är den bäste simmaren under de första 100 åren av svensk simnings historia. Arne Borg, Gunnar Larsson, Björn Borg, Lars Frölander eller är det den dubble olympiske mästaren Håkan .... Den diskussionen har man ju hört och läst om i många år. 

Men inte tidigare har man utnämnt eller diskuterat vem är den störste ledaren inom svensk simning? Det är naturligtvis en hel del som kan känna sig kallade. Profiler som som har betytt väldigt mycket för svensk simning under årens lopp är ju sådana som Birger Buhre, journalisten, innovatören och landslagsledaren. En föregångsman att skriva simning i medier men också stor nydanare i den svenska simningen när det gällde att sprida träningsidéer och utbildning. Birgers minne lever starkt för alla oss som har njuta/lidit (stryk det som är lämpligt) av hans framfart.

Senare tiders Hasse Chrunak har naturligtvis satt starka avtryck i simningens historia, med en framgångsperiod av sällan skådat slag i tävlingsbassängerna. Bertil Sällfors är en annan profil, vars minne kommer att omhuldas.

På bassängkanten finns ledare som Sten Hellqvist, som var den som fick svensk simning att träna hårt under 50 och 60-talet - men här på SIMMA - vill vi peka ut en man, en person som har betytt kanske mer för simning i vårt land och internationellt, än någon annan - nämligen Erik Bergvall. Det är om honom denna artikel handlar om.

Den störste ledaren - de första hundra åren..........

Svensk simning har en brokig historia. Många är de personligheter som har flutit förbi de första 100 åren av förbundets existens. Att kunna, ens en gång, bara katalogisera och skriva om någon promille av dessa personligheter och människor låter sig inte göras. Att ta sig friheten att peka ut den störste simmaren, störste tränaren, bästa simskoleinstrktören under dessa år - är en helt omöjlig uppgift. Men vi skall åtminstone försöka peka ut de allra störste ledaren och föregångsmannen inom vår idrotts långa historia och denna mannen är enligt mitt förmenande - Erik Bergvall. För dagens generation av simfolk kanske en helt okänd och för länge sedan bortglömd person, men för den som har kikaren öppen för en blick under hela 1900-talet faktiskt den helt givne personen när man skall utse - Svensk simnings störste under 100 år. 

Erik Bergvall föddes som ett av åtta syskon i Väster-Färnebo, Sala 1880. Som åttaåring kom han till Uppsala, en stad som alltid skulle prägla hans liv och leverne. Pappan varvid den här tiden sjuk och dog redan när Erik var 10 år och efter faderns död så var det tuffa år som gällde för den den unge Erik och hans stora familj. 

Bergvall-fakta
Namn: Erik Bergvall
Född 7 april 1880
Död  4 februari 1950

I sina memoarer "Vid målsnöret" från 1945 skriver han: ""Långa tider kunde vi leva på hårt bröd, som doppades i kaffe och med potatis och salt och ibland bara endera, när specerihandlaren inte ville kredit längre. Våra magar tränades att smälta födan till det yttersta. Det kunde gå åtskilliga dagar i sträck, som jag inte hade avföring, därför att tarmarna ältade cellulosan tills det inte fanns något smältbart kvar i den."

Hans första förenings och idrottskontakter kom i gymnasiets frivilliga gymnastikförening, men redan som 11 åring var han med på en skidtävling 1892. Detta var en av de allra första tävlingarna som Skidfrämjandet arrangerade och unge Erik var en av dess deltagare. Pionjär var han också inom svensk sjukhusvård. Bergvall var den andre personen i landet som opererades för blindtarm och försynen gjorde att läkarkonstens utveckling tajmade den blivande store idrottsledaren sjukdomshistoria. De första kontakterna med det våta elementet fick Erik i den sk Lusasken i Svartbäcken. Lusasken var egentligen benämningen på den del av kallbadhuset, där allmänheten kunde bada gratis i Fyrisån. Men på badhuset fanns också en avdelning där man "höll rent och snyggt" och där det fanns chans till trampolinhoppning och det var just där som Erik och hans yngre bror Sven gjorde sina första erfarenheter som simhoppare under den gamle simläraren Eckmans ledning. Ganska snart tog man också med sig den yngre brodern Harry och lärde honom hoppa från tornet innan han kunde simma. Den ene av de mer erfarna bröderna stod uppe i tornet och tvingade ner Harry och den andre låg i vattnet för att fånga upp småsyskonet. Kanske ingen pedagogik som skulle gå hem i dagens simskola, men ack så effektiv.


Bergvall-uppdrag 
Sekreterare i Stockholms Kappsimningsklubb 1897
Var med i RF:s första styrelse 1903-1918
Sekreterare i Svenska Olympiska Kommittén från 1906
FINAs förste ordförande 1924-28
LEN:s förste ordförande 1926-
Sekreterare i Svenska Simförbundet 1904-1908
Ordförande i Svenska Simförbundet 1908-1932
Hedersordförande i Svenska Simförbundet
Stadionchef i Stockholm 1916-1945
 

Bergvall som prisutdelare 1944 på SM i Malmö Bergvall som prisutdelare 1944 på SM i Malmö

Ganska snart efter denna inledning av simmarlivet kopplades Bergvalls och Uppsala Simsällskaps banor samman. Engagemang i föreningen, som hade bildats redan 1796 och med en kader ledare i slutet av 1800-talet som mest bestod av professorer och andra  högt uppsatta personer inom det akademiska livet, gjorde Bergvall sina första lärosteg i den idrott som han skulle komma att revolutionera de första decennierna av 1900-talet. Bland de personer fanns i Uppsala Simsällskap vid den här tiden, fanns bl.a en herre som hette August Mollberg, en överliggare som hade Bacchus som husgud och sedermera fick ett simhopp uppkallat efter sig - men det är en helt annan historia. Där fanns också en student som hette Isander, som längre fram skulle landa yrkesmässigt som lektor i Linköping. Under sina Uppsala-år skulle hans namn också bli odödligt genom det Isanderska hoppet.

Under hela sitt återstående liv berättade Erik Bergvall, att simningen gjorde att han överlevde den tuffa sjukdomsperioden efter blindtarmsoperationen. Sviterna efter operationen satt i flera år och som 14 åring var han fortfarande så liten att man tog honom för 10-11 åring och det var först som 18-åring han i ett huj blev frisk och fräsch att kroppen kunde ta sig och han började växa som en normal människa.

Erik Bergvall tillsammans med en av de stora simmarna under senare delen av 20-talet, Boy Charlton. En av tre stora vid Kejsarslaget på OS   1928. De andra två var Arne Borg och Johnny Weissmüller. Erik Bergvall tillsammans med en av de stora simmarna under senare delen av 20-talet, Boy Charlton. En av tre stora vid Kejsarslaget på OS 1928. De andra två var Arne Borg och Johnny Weissmüller.

Hans första anställning var som springpojke på ett tryckeri i Uppsala, Harald Wretmans Boktryckeri. I arbetet som springpojke ingick också att man skulle ansvara för tryckeriets husdjur - en berguv. Uven var en magnifik pjäs till fågel - allmänt folkilsken och ca en meter hög. Unge Erik fick varje dag gå till torget och inhandla inälvor från någon salig ko, en föda som uven sedan kalasade på.




Bergvall har skrivit
Simhopp. Handbok. 1926
Idrott gymnastik och kroppsvård 1920
"Den Femte Olympiaden i Bild och Ord" Stockholm 1912
Idrotternas Bok VII Simlära 1921
Kappsimning jämte handledning i elementär simundervisning. 1927
X Olympiaden - Berättelse över Olympiska spelen i Los Angeles 1932
XI Olympiaden - 1936
Stadion 25 år - 1937
Boken om simning - 1948 -  svensk simnings praktverk.
Vid målsnöret - memoarer 1945
Olympiska Spelen 1896-1948

Kuriosa om Bergvall
att han ensam skrivit alla tävlingsregler för simning och hopp, regler som också blev accepterade internationellt.
att han som den andre i Sverige som fick sin blindtarm bortopererad.

Erik Bergvall fungerade som prisutdelare på Svenska Mästerskapen långt in på 40-talet, här vid SM i Ängelholm 1942. Erik Bergvall fungerade som prisutdelare på Svenska Mästerskapen långt in på 40-talet, här vid SM i Ängelholm 1942.

Det blev inte mycket till yrkesutveckling för den unge Erik hos boktryckaren Wretman, utan 1897 så tog han sitt sparade kapital, som var en hel krona - äntrade fördäcket på ångfartyget Fyris I och avseglade till Stockholm.  I Stockholm fick  han plats hos Olof Köhler, en klassiker på Strömbadet - men en månadslön på 60 kronor och fritt husrum. Men arbetet som simlärare på Strömbadet tog slut och nästa anhalt var expeditionsföreståndare på Centraltryckeriet. Hösten -97 tillbringades där tills han fick sparken lagom till jul 1897. En månads arbetslöshet sedan var det dags för Uppsala igen och Wretmans tryckeri. Arbetsuppgiften denna gången var sättarlärling. Men redan innan återresan till Uppsala hade Bergvall förvissat sig om att det fanns ett jobb som väntade på honom i Stockholm sommaren 1898 också som simlärare på Strömbadet.

I Stockholm sökte Bergwall ganska snart upp flera idrottsföreningar som han socialiserade sig med. IFK Stockholm, Stockholms Roddförening och Stockholms Kappsimningsklubb, men också politiska intressen fanns och flera år gick den unge typografen bakom Branting och August Palm i första majleden. På den tiden var första maj demonstrationerna inte familjeföreställningar, utan många gånger tuffa tag med polischocker och slagsmål, lite av mandomsprov för den unge Bergvall.

Mer vetande om Bergvall
Aktiv idrottMålvakt i IFK Stockholms fotbollslag som förlorade SM-finalen 1903 mot Örgryte IS. Olympisk brons medaljör i vattenpolo 1908.

Skrivande
Tidningen Nordiskt Idrotslif - 1898-1918 (chefredaktör och ägare från 1910)
Sportjournalist på Stockholms Dagblad, Stockholmstidningen, Nya Dagligt Allehanda

Hans skrivande bana startade 1897, med en tidning som kallades Sport och som var en publikation som spriddes bland de svenska IFK-föreningarnas nät. Men ganska raskt rekryterade Clarence von Rosén honom att ta hand om den nystartade idrottstidningen "Nordiskt Idrottslif". Bergvall gav sedan ut denna tidning under dryga 20 år, med ett kort mellanspel för Idrotts-Tidningen 1903-04.Det var under den här tiden som Bergvall alltmer började närma sig den spirande svenska idrottens maktcentrum. Den första generationen av svenska idrottsledare leddes av Viktor Balck, av många kallade den svenska idrottens fader. Bergvall tillhörde den andra generationen. Den organiserade generationen och följaktligen var Bergvall med i denna.  Det hela hade börjat med att industrimannen J Sigfrid Edström hade skissat på en riksorganisation för idrotten i Sverige och Bergvall skrev en kritisk artikel mot hans tankar. Klok som Edström var bestämde han sig för att knyta Bergavall till sig istället för att ha honom som arg journalist, emot sig.

Detta var en start för en nationell och internationell ledargärning, som varade i 50 år. En gärning där simningen eller rättare sagt simsporten, för det var simhopp som var Eriks speciella skötebarn inom vår idrott, drog oerhört mycket nytta av Bergvalls stora och breda kunskap.

Efter journalist-åren växlade han över till en professionell gärning inom idrotten, något som var mycket ovanlig under den här perioden. Bergvall blev chef för Stockholms Stadion. Att man som ledare kunde försörja sig på en binäring till idrott var knappast tillåten med de rådande amatörreglerna och etiken föreskrev att alla idrott skulle vara rensad från professionella inslag också på ledarsidan. Men  som Stadionchef lyckades han utomordentligt att balansera på reglernas och etikens smala lina.

Stadion var när Bergvall fick jobbet eller rättare sagt tvingades på jobbet - ett konkursbo. Ett ekonomiskt råttbo som var i Statens ägo. Med stora skulder och en verksamhet som inte var värd namnet. Ett löfte till Edström, som var ordförande i Stadion, om att stanna två tre år och sparka igång verksamheten tills den gick på plus, blev istället till ett 30-årigt livsverk för Bergvall. Från 1916 till 1946 arbetade han på Stadion och efter lämnade vid sin avgång en rejäl summa pengar som hade intjänats under alla de arrangemang som han lockade till arenan.

När Bergvall intog arbetet som Stadionchef trodde man att han skulle överge simningen. Men han behöll positionen som Svenska Simförbundets ordförande till 1932 och långt in på 40-talet arbetade han med simningen ideellt. Som prisutdelare och åskådare fanns han på SM under sommaren till åren innan sin död och hans stora epos om simningen, " Boken om simning" utkom 1948 och har varit kanske det viktigaste heltäckande verket om simning, skriven på svenska, fram till våra dagar.

Hans engagemang och inflytande i simningen var oerhört under åren 1903 till 1940 och man kan med fog påstå att att han under tre, nästan fyra decennier var världssimningen mäktigaste och mest respekterade person. När man idag läser hans skrifter mellan 1900 till 1950 märker man att hans många gånger kvicka penna var massor med år före sin tid. Visserligen finns det ett och annat snedsteg i synen på kvinnor och andra raser förmåga att utöva idrott, men till ytterligheter gick det aldrig och hans imponerande skrivningar om Greta Johanssons och hennes insatser förlåter det mesta och hans avböner när det gäller sina skrivningar om Berlin-olympiaden, likaså.

Erik Bergvall var Stadionchef i Stockholm under 30 år. Ett jobb som han halkade in på likt ett bananskal. Erik Bergvall var Stadionchef i Stockholm under 30 år. Ett jobb som han halkade in på likt ett bananskal.

Livsverket inom idrotten och speciellt inom simningen är imponerande och därför vill vi på SIMMA, så här ett par dagar innan Svenska Simförbundet firar sina första 100 år, dra en lans för Erik Bergvall som svensk simnings störste ledare genom tiderna.

Läs gärna mer om Bergvall i hans självbiografi "Vid målsnöret". Det är en bok som kan hittas på Internets sport antikvariat och kostar mellan 75-150:- kronor. En lektion i svensk idrottshistoria och intressant läsning även för den som bara är allmänt idrottsintresserad.

Bergvall skriver efter Berlinolympiaden följande:
"Det hade på förhand uttalats farhågor för att arrangörerna skulle komma att begagna de olympiska spelen för att göra propaganda för det regerande politiska partiet i Tyskland. Så blev emellertid ingalunda förhållandet. Man syntes snarast lägga vinn om att icke göra sig skyldig till en sådan blunder."

detta är kanske inget vi håller med om idag.....

Bergvall skriver om kroppsövningar
"Kroppsövningar äro ännu nödvändigare för arbetaren än för dagdrivaren. De skadliga följderna av stillasittande och överförfinat levnadssätt måste motarbetas genom kroppsövningar, men ännu mer måste tankearbetarens genom själsöveransträngning överretade nervsystem lugnas, typografens bröstkorg vidgas, skräddarens ben stärkas, mjölnardrängens och plankbärarens rygg och axlar rätas, smedens och masugnsarbetarens hud härdas och allt ensidigt kroppsarbete genom allsidiga rörelser motverkas. Bondens hårda idrott på åkern och bakom plogen är icke nog, hans i arbetet krökta rygg och stelnade leder behöva allt för väl mjukas upp och göras smidigare. Behovet av gymnastik och idrottsövningar är hos den unge bonden lika stort som hos folket i staden."

klarsynt och klokt även om språket och klassificeringen av människan känns som 1800-tal....

Bergvalls afroism
"Formen först och tempot sedan! Detta gäller såväl i fäktning som i rodd, ja, det är en allmängiltig gymnastisk och idrottslig grundsats. "

Bergvall var inte alltid på rätt väg.....
Vid ett möte med Sveriges olympiska kommitté 1929 höll Bergvall ett brandtal mot damidrott och SOK föreslog "att kvinnor icke skola äga rätt att deltaga i OS".

Men 1912 var han lyrisk över Greta Johanssons seger i simhopp
Pricken över i:et 1912 utgjorde våra simhopperskors kongenialitet med sina hoppande bröder. Det var egentligen endast kraften och farten i hoppen, som vägde över i herrarnas vågskål, men i fråga om elegans och ögonfägnande luftfärder kunde ingen överglänsa Greta Johansson, och hennes olympiska seger i raka hopp stod högt över konkurrensen."

Arvet efter Bergvall till dagens idrott
Bergvall begrep vad som var nyckeln till den vackraste formen av simhopp. Han förde sitt tänkande vidare till en av sina elever på Sportpalatsets badmästarskola i Stockholm, Tage Lindström, som senare fostrade fler svenska mästare än någon annan svensk simhoppstränare. Gunnel Weinås var en av hans käraste elever och hon förvaltade verkligen arvet väl, och det har gått vidare! Gunnels adept, Ulrika Knape har själv fört det vidare! Till dottern Anna, den simhoppare i världseliten som hoppar vackrast (men inte alltid bäst).

det finns alltid en koppling till vår historia.......